Thursday, February 16, 2012

SeRU = Sekolah Rendah Ummi


Panggilan mengejutdari Cikgu Manaf melalui ayah saya! Panggilan untuk saya menjadi cikgu di sekolahnya.Memandangkan sekolah tu kekurangan guru..


"KAlau boleh datang hari ni jugak!" begitulah kata-katanya kepada ayah saya SEMINGGU sebelum saya menjejakkan kaki di sini. Sepatutnya saya mengajar pada awal bulan dua tapi disebabkan ummi saya tidak sihat, saya rasa keberatan untuk meninggalkannya di rumah. Malas sebenarnya! Ha3 Seminngu selepas itu, Alhamdulillah, ummi sudah pun sihat, jadi lepas cuti raya cina + adik saya balik rumah + nak hantar balik MATRI, kami sekeluarga pergi ke ALOR SETAR + PERLIS!


Berat hati sebenarnya untuk menjejakkan kaki di sini. Tambahan, MALAS nak mengajar! Tambah-tambah bebudak kecil! Oh no!! Tapi demi membantu SEKOLAH ini saya datang menadah tangan memohon gaji! Ada beberapa sebab saya datang ke sini:-



  1. Cari duit
  2. Cari pengalaman menjadi seorang guru
  3. Tolong-tolong
Baiklah, saya di Alor Setar kembali menjadi sorang penuntut asrama. Hu3. Menetap di ssebuah rumah sewa bersama 8 orang kakak yang lain. Menjadi penetap TERMUDA. Ya! Saya paling MUDA! Yes!! Sewa rumah akan ditolah daripada gaji saya semdiri. Hu3..Untuk seminggu pertama, Nur 'Afifah Bt. Ahmad Khadri bekerja bersama saya. Tapi apakan daya dia mampu bertahan untuk seminggu shaja. Tinggallah saya terkontang-kanting di SeRU! 

Kerja saya sebagai cikgu di sekolah rendah sebenarnya amat menguji keimanan dan kesabaran sesiapa sahaja. Alhamdulillah, first day saya mula bekeja saya hanya perlu mengajar Hafazan. 

ok sebelum tu, kita start dari mula....

1st DAY STEPPING AT SeRU'S OFFICE

Saya datang awal sekali pada pagi yang berbahagia itu. Gementar, malu, semuanya ada. Datang bersama-sama dengan Kak Ruhaida (k/Ida + 1st roomate + kerani) Saya tunggu di office sambil baca-baca buku. Tunggu punya tunggu akhirnya k Asnazalia ( selaku cikgu penting) memberikanmeja + buku2 yang saya perlu guna. Saya akan menggantikan Ustaz Fakhri. Buku ringakasan juga saya dapat! For the first time in my life kena buat benda-benda macam tu. Sebelum ni tengok2 + duk cop2 untuk ummi saja. Tapi, sekarang..sya kena buatnya!

inilah buku ringakasan saya

Sejujurnya kerja cikgu memang 'ghenyah' (complicated) Sebelum masuk kelas kena siapkan ringkasan pengajaran. Setiap hari Khamis kena siapkan ringkasan untuk hari Ahad sekali. Kemudian kena hantar di pejabat Guru Besar! Hari Ahad-----> JADUAL YANG PALING PACK SEKALI! Terpakasalah saya tulis + fikir untuk hari Ahad yang berjela-jela nak kena tulis. Hu3...Alhamdulillah setakat ni saya mampu bertahan..



Thanks to Allah kerana masih memberi kekuatan untuk saya..dan 
Thanks to all cikgu at SeRu fo your guidence..Terima kasih sangat sebab memberi semangat dan kekuatan untuk terus duduk kat SeRU tu. Kalau ikutkan hati, nak lari balik rumah dah. Cerita budak2 kelas darjah 1 dan 2 lagila dassyat! TAk paya nak cerita.. Kalau cerita buar sedih ja. HAnya Allah yang tahu..


Ok! Thats all for this day!



Wassalam..






No comments: